Sve o Pluti

Mnogo ljudi nam se javilo sa pitanjima kao što su: “Kakva je to pluta koju koristite?”, “Da li je kruta kao ona od koje se prave podmetači / izolacija / čepovi za flaše?”. Ova pitanja mogu zvučati smešno, ali su sasvim očekivana i pre svega – prava. Zato se na neki način osećamo odgovornim da damo odgovore na njih, a usput vam pružimo i neke zanimljive detalje koji će vas verovatno iznenaditi.

pluta-q

Pluta koju koristimo u izradi naših proizvoda je poznatija kao “pluta koža” i “pluta tkanina”. Osnovna razlika između ove i plute druge namene je u procesu njenog dobijanja koji je vrlo interesantan. Zato ćemo se potruditi da ga u kratkim crtama opišemo u celosti.

TableRunner1__27057.1349480691.1280.1280

Sva pluta se dobija od kore retke vrste hrasta koja raste u predelima sa visokom vlažnošću vazduha, a malom količinom padavina. Ovakvi uslovi su karakteristični za Portugaliju koja je poznata po najvećem broju plantaža ovog drveta. Lako je zaključiti da je ona i najveći proizvođač i izvoznik ovog materijala (odakle ga i mi nabavljamo), daleko veći od Španije i Francuske u čijim delovima takođe uspeva ova specifična vrsta.

PicForNewsletterPortugalSept2006DouroRegionHelenaUpClose

Proces dobijanja plute je vrlo zanimljiv iz više razloga. Naime, ona se dobija od kore koja se pažljivo ljušti sa stabla. Bez brige, ova vrsta hrasta je jedino drvo koje je u stanju da se normalno razvija i živi bez svog kaputa, neretko i preko 200 godina. Još zanimljivije je to da se kora sa stabla skida na svakih 7 do 10 godina – period potreban da se u potpunosti regeneriše.

 

 

Naša pluta se dobija na sledeći način: Sirova kora se iskuvava u čistoj vodi (da bi omekšala), a zatim se mašinski “brije” na gotovo prozirne listove debljine pak papira. Osušena pluta se zatim lepljenjem spaja sa pamučnom tkaninom slične boje i time se proces proizvodnje završava. Svetla braon je prirodna boja plute. Ona boje čokolade i cigle se dobija nanošenjem prirodnih boja u nekoliko slojeva. Bojenjem pluta postaje nešto mekša i prijatnija na dodir.

feathermen-novcanici-od-plute

Ova “koža drveta” (kako volimo da je zovemo) je vodootporna, trajna i rastegljiva poput prave kože. Njena proizvodnja ne uključuje toksične procese niti sirovine životinjskog porekla. Zato je ovaj redak materijal izuzetno tražen u svetu, ali još uvek ne i na našim prostorima. Mi smo tu da to promenimo. 🙂

 

Share this postLeave a Reply